HomeRecepten Ragù alla Bolognese

Ragù alla Bolognese

Posted in : Recepten on by : bvk

Ragù alla Bolognese

Dit recept is zeker niet authentiek, maar toch wel heel lekker! Ik heb deze versie van dit beroemde gerecht al op vroege leeftijd van mijn moeder geleerd en het in de jaren daarna aangepast naar mijn eigen voorkeuren. Vaak zie je versies met (bleek)selderij en wortel, ik gebruik zelf echter alleen tomaat.

Ingredienten voor 4 personen:

500 gram rundergehakt
1 grote ui
3 tenen knoflook
4 Pommodori of trostomaten
2 eetlepels tomatenpuree
1 blik hele tomaten
1 pot runderfond
1 blikje ansjovis
2 deciliter rode wijn
2 verse takjes rozemarijn, tijm, salie en oregano.

Olijfolie en P&Z

Voor de garnering: Parmezaanse kaas en verse Basilicum.

Voor de tagliatelle: Zie recepten op internet of in kookboeken naar keus, maar in de basis gebruik je gewoon bloem, eieren, water en olijfolie. Of koop verse voorverpakte bij de supermarkt. Gedroogd kan natuurlijk ook, maar hé… 😉

Bereiding:

  1. Maak de tomaten en ui schoon en snij deze in stukjes van een centimeter. Maak de tenen knoflook schoon en hak deze fijn.
  2. Fruit in een (braad)pan met dikke bodem met toevoeging van wat zout en een goede scheut olijfolie de gesneden ui langzaam gaar tot deze begint te kleuren. Voeg de knoflook, het gehakt en de ansjovis filets toe en bak het geheel met een spatel rul en gaar. Voeg de tomatenpuree toe en laat een aantal minuten mee bakken om te ontzuren, roer goed door. En dan de wijn erbij, laat de alcohol even verdampen.
  3. Nu kunnen de blokjes verse tomaat erbij evenals het blik met de hele gepelde tomaten. Roer door en laat op temperatuur komen.
  4. Voeg de runderfond toe en de takken met verse kruiden. Deze gaan er in zijn geheel in, de blaadjes “smelten” als het ware en de takken vis je er aan het einde weer uit. Laat nu lekker op een heel laag vuur sudderen en pruttelen tot je een stevige en dikke saus hebt. Vergeet niet ondertussen te roeren en waar nodig de smaak bij te stellen!

Opdienen:

Meng de (al dente) gekookte tagliatelle met de ragù en serveer in een diep bord. Rasp of schaaf er ruim!!! parmenzaanse kaas overheen en garneer met verse blaadjes basilicum.

Leave a Reply

Your email address will not be published.