2 June, 2020
Boek van kaft-tot-kaft koken… Ottolenghi.

Ik heb ooit (een goed jaar geleden…) geroepen dat ik een kookboek van kaft tot kaft ging koken. Nu ben ik vol goede moed begonnen maar na een tijdje werd de motivatie minder en is het projectje weer in de vergetelheid beland.
Het komt erop neer dat ik “Ottolenghi, het kookboek” helemaal ga koken. Ja de nederlandse, oudere editie. De tweede druk is goed verkrijgbaar, maar die heb ik niet.
Terwijl het eigenlijk wel een coole prestatie is die je ook dwingt nu en dan dingen te maken waar je eigenlijk geen fan van bent (kalkoen, een zoete aardappel galette… om maar even een paar dwarsstraten te noemen).
Daarom een reanimatie hier op het blog. Veel recepten heb ik al gekookt, en voorzien van een post-it briefje in het boek. Dat doe ik eigenlijk structureel met recepten: wanneer heb ik het gekookt, met/voor wie (of welke gelegenheid), wat vond ik ervan en zijn er dingen waar ik volgende keer aan moet denken?
Daarom gaan we het project hier maar voortzetten. Ik wil proberen nu en dan foto’s te maken en recepten te linken. Vanwege copyright-gedoe post ik ze liever niet zelf online, maar het meeste van Ottolenghi vind je als je het gewoon zoekt op Google. Daar link ik dan ook naar.
Op deze page wil ik bijhouden wat ik gekookt heb. Leuk om later terug te lezen :). Bij veel van de oude recepten heb ik geen foto’s gemaakt, of alleen slechte whatsapp-foto’s. Mijn voornemen is bij de nieuwe creaties een foto/blogpostje te tikken. Ik zet een deel van de tekst van het post-it’je er ook bij.
De huidige stand van zaken:
Paginanummer | Titel | Status | Link/opmerkingen |
---|---|---|---|
Verse vruchten en groenten | |||
25 | Perziken en speck met oranjebloesemdressing | Gedaan | Hier |
27 | Vijgen met jonge pecorino en honing | ||
28 | Salade van radijs en tuinbonen | ||
29 | Venkelsalade met feta, granaatappelpitten en sumak | ||
30 | Komkommersalade met maanzaad | Gedaan | |
33 | Etti’s kruidensalade | ||
Aubergine | |||
34 | Gemarineerde aubergine met tahin en oregano | Gedaan | |
37 | Geblakerde aubergine met gele paprika en rode ui | ||
38 | Ricottagnocchi in aubergine met salieboter | Gedaan | |
41 | Geroosterde aubergine met saffraanyoghurt | Gedaan | |
Groene groenten | |||
45 | Salade van geroosterde asperges, courgettes en manouri | Gedaan | Hier |
47 | Gepofte okra met tomaat en gember | ||
48 | Aspergesalade met zeekraal | ||
50 | Haricots verts en peultjes met hazelnoten en sinaasappel | Gedaan, sept 2018 | |
52 | Salade van artisjokken uit de oven en tuinbonen | ||
54 | Zoete broccolini met tahu, sesam en koriander | ||
55 | Paarse broccoli en schorseneer met kappertjesboter | ||
57 | Geroosterde broccoli met chilipeper en knoflook | Gedaan, mrt 2017 | Erg leuk om brocolli eens anders te bereiden |
Nog meer groenten | |||
60 | Geroosterde flespompoen met geblakerde aubergine en granaatappelmelasse | ||
63 | Gekarameliseerde witlof met serranoham | ||
64 | Bloemkoolbeignets met komijn en limoenyoghurt | Maart 2017 voor het eerst. Dit maak ik vaker 😉 | Met munt in de saus is het nog lekkerder. Link |
65 | Geroosterde bloemkool met tomaat, dille en | ||
67 | Venkelgratin met cherrytomaatjes en kruimeldeeg | Juni 2019 | Ik vind het veel te zoet. De venkel en de tomaten carameliseren, niet mijn smaak. Link |
68 | Gemarineerde puntpaprika met buffelmozzarella | ||
69 | Gemengde paddestoelen met kaneel en citroen | Juni 2019 | Wel okay. Niet super speciaal. Link |
70 | Portobello’s met parelgort en ingemaakte citroen | ||
Wortelgroenten | |||
74 | Ovengebakken aardappelen en aardperen met citroen en salie | ||
77 | Geroosterde rode en gele biet | ||
78 | Geroosterde zoete aardappel met pecannoten en sumak ahornsiroop | ||
78 | Geplette nieuwe aardappeltjes met mierikswortel | ||
79 | Zoetzure knolselderij en koolraap | ||
80 | Pastinaak-pompoenpuree | ||
81 | Wortelen en doperwten | ||
83 | Danielle’s zoete-aardappelgratin | ||
Peulvruchten en granen | |||
86 | Boterbonen met zoete chilisaus en verse kruiden | ||
87 | Tarwe-paddestoelensalade met selderij en sjalotten | ||
89 | Rode camarguerijst en quinoa met sinaasappel en pistachenoten | ||
90 | Couscous en mograbiah met ovengedroogde tomaatjes | ||
92 | Couscous met gedroogde abrikozen en flespompoen | ||
93 | Puy-linzen met morellen, spek en gorgonzola | ||
95 | Kikkererwten, spinazie en zoete aarclappelen met honing | ||
97 | Kosheri | Juli 2019 | Verrassend lekker. ik maak er wel graag nog wat groente bijgerechten bij, link |
99 | Tamara’s gevulde wijnbladeren | ||
Soepen | |||
101 | Harira | Juli 2019 | Prima soep, niet heel speciaal. Opletten met aanbranden. Recept niet oline. |
104 | Rodelinzensoep met snijbiet | ||
105 | Gegrilde-auberginesoep met citroen | Juni 2019 | 2x gemaakt. De 2e keer heb ik de aubergine niet geschild. Dit was een kapitale fout, niet meer eetbaar. Wel erg lekker. Link |
108 | Aardperensoep met rucola | ||
109 | Koude rodepaprikasoep met zure room | Juni 2019 | Lekkere soep. Fris doordat hij koud is. |
Lams- rund- en varkensvlees | |||
116 | Gemarineerd lamsrack met koriander en honing | ||
119 | Lamskoteletjes met een salade van walnoten, vijgen en geitenkaas | ||
120 | In courgette gewikkelde lamskebabs | ||
121 | Runder-lamsgehaktballetjes in tahinsaus | ||
124 | Gebraden ossenhaas (plus 3 sauzen) | ||
126 | Gestoofde varkensbuik (plus 2 relishes) | ||
128 | Gestoofde ossenstaart met pompoen en kaneel | Juli 2019 | Ik vond hem tegenvallen qua smaak, hij is ook best droog geworden. Ondanks dat het een redelijk vet staartstuk was. Link |
Gevogelte | |||
130 | In harissa gemarineerde kip met rodegrapefruitsalade | Juli 2019 | Superfijne combinatie voor de zomer. Ik had wel wat veel saus. Link |
133 | Gebraden kip met sumak, za’atar en citroen | Mrt 2017 | Mooie troostrijke maaltijd. |
134 | Gebraden kip met saffraan hazelnoten en honing | Juni 2019 | Fijne smaakcombinatie. kip is wat droog geworden, voortaan even afdekken. |
136 | Kalkoengehaktballetjes met Mais en geroosterde-paprikasaus | ||
139 | Kwartel van de barbecue met mograbiahsalade | ||
141 | Kipsalade met drie soorten rijst | ||
143 | Gemarineerde kalkoenfilet met komijn, koriander en witte wijn | ||
144 | Gebakken eendenborst met bloedsinaasappel en steranijs | Sept 2017 | Knallende smaakcombinatie. Echt heel fijn. Leuk als voorgerecht, of als hoofdgerecht. Link |
Vis schaal- en schelpdieren | |||
149 | Salade met zeebanket, venkel en limoen | ||
151 | Gegrilde makreel met salsa van groen olijven , bleekselderij en rozijnen | ||
152 | Gegrilde makreel met zoete-aardappelpickles en muntyoghurt | ||
153 | Gebakken zeebrasem met groene tahin en granaatappelpitten | ||
154 | Geschroeide tonijn met pistachekorst en papajasalsa | ||
156 | Gebakken zeebaars op pita met labneh, tomaat en ingemaakte citroen | ||
157 | Zalm met salsa van rode paprika en hazelnoten | 18 spet | De salsa werkt goed, ondanks dat ik nooit op die combinatie zou zijn gekomen. Link |
158 | Sardines gevuld met bulgur, krenten en pistachenoten | ||
160 | Gebakken jakobsschelpen met saffraanaardappelen, asperges en zeekraal | ||
164 | In boter gebakken garnalen met tomaten, olijven en arak | Kerst 2017 | Simpel, snel en heel lekker. Flamberen kan, maar wort het niet per se beter van( yup, geprobeerd..). Link |
Brood en hartig gebak | |||
174 | Knapperig Italiaans witbrooci | ||
175 | Brood met groene olijven | ||
176 | Stokbrood met morellen en walnoten | ||
180 | Focaccia (met drie soorten beleg) | ||
183 | Aardperentaart met snijbiet | ||
184 | Pittige gehakttaart | ||
186 | Pompoentaartjes met wortel en geitenkaas | ||
188 | ‘Pizza’ met feta, tomaat en olijven | ||
191 | Zoete-aardappelgalette | ||
191 | Bruschetta met geroosterde paprika en cannellinibonen | ||
194 | Bruschetta met zalm en asperges | ||
198 | Olijfoliecrackers | ||
199 | Parmezaankoekjes met maanzaad | ||
200 | Kaasstengels met karwijzaad | ||
203 | Brioche | ||
Taarten | |||
205 | Sinaasappel-amandeltaart | ||
209 | Appel-olijfolietaart met ahornglazuur | ||
210 | Chocoladefudgetaart | ||
213 | Kwarktaart met gecarameliseerde macadamianoten | Okt 2019 | Deze taart heb ik voor een kookwedstrijd gemaakt. Helaas geen foto van maar ontzettend lekker. We hadden verkruimelde pepernoten in de bodem gedaan, en wat pompoen door de cheesecake. Het thema van de wedstrijd was halloween. Ook de gewone versie is echt heel lekker. |
216 | Worteltaart met walnoten | ||
Taartjes, muffins en cupcakes | |||
219 | Tea cakes | ||
220 | Tea cakes met perzik en frambozen | ||
220 | Tea cakes met citroen en bosbessen | ||
221 | Tea cakes met lavendel en honing | ||
223 | Muffins | ||
223 | Pruimenmuffins met marsepein en kaneel | ||
224 | Bosbessen-crumblemuffins | ||
226 | Wortelmuffins met appel en pecannoten | ||
228 | Cupcakes | ||
228 | Hazelnotencupcakes | ||
230 | Chocoladecupcakes | ||
234 | Perenkruimelcake met amaretto | ||
235 | Kleverig chocoladebrood | ||
Zoete repen, koekjes en bonbons | |||
236 | Pistachezandkoekjes | ||
240 | Pistache-gemberbiscotti | ||
241 | Wittechocoladekoekjes met cranberry’s | ||
243 | Florentijntjes met amandel en sinaasappel | ||
245 | Champagnebonbons | ||
248 | Amaretti met morellen | ||
249 | Gevulde pruimen in chocola | ||
250 | Haverrepen met frambozen | ||
251 | Mueslirepen | ||
252 | Brownies | ||
256 | Toffee brownies | ||
256 | Brownies met macadamianoten en witte chocolade | ||
257 | Khalids chocolade-kastanjerepen | ||
Meringues en makarons | |||
260 | Makarons | ||
261 | Basisbereiding | ||
262 | Makarons met pinda’s en zoute karamel | ||
262 | Makarons met limoen en basilicum | ||
263 | Chocolademakarons | ||
264 | Meringues | ||
265 | Meringues met pistache en rozenwater | ||
266 | Meringues met kaneel en hazelnoten | ||
Tartelettes en open Taarten | |||
271 | Tartelettes | ||
271 | Voorgebakken bodems | ||
274 | Tartelettes met vers zomerfruit | ||
274 | Tartelettes met witte chocolade en frambozen | ||
275 | Tartelettes met pure chocolade | ||
275 | Citroentartelettes met meringue | ||
277 | Eenpersoonspruimenciafoutis | ||
278 | Taart met vanillecreme en frambozen | ||
282 | Briochegalette |