HomeRecepten Ottolenghi: Perziken en speck met oranjebloesemdressing

Ottolenghi: Perziken en speck met oranjebloesemdressing

Posted in : Recepten on by : boudewijn Tags: ,

Gisteren van de kamado gehaald, een groene salade. Gewoon omdat het lekker weer was en we wat moois wilden maken.


De perzikken waren niet extreem rijp, dus ik heb ze iets langer op de kamado laten liggen om wat beter te carameliseren. De ham was een goede italiaanse rauwe ham.

Onzettend lekker en licht. De bitterheid van het lof combineert mooi met de zoete oranjebloesem en de perzikken. Ik dronk er een vinho verde bij.

Recept:

Slice each peach half into 3 wedges, place in a bowl and add the olive oil, making sure each one is coated. Season with salt and pepper. Place a griddle pan over a high flame and get it good and hot – this will take a few minutes. Now place the wedges on the pan and grill for a minute on each side – you’re aiming for them to develop nice charcoal lines. When they’re done, remove the peaches from the pan and allow to cool. To make the dressing, place all the ingredients in a bowl and mix. Adjust seasoning if necessary. On a serving platter, arrange the cool peach slices, endive, watercress, baby chard and speck in layers, then spoon over enough dressing to coat but not drench.

Ingredienten:

  • 5 peaches, halved and cored
  • 1 tbsp olive oil
  • Salt and pepper
  • 2 red or white endives, leaves separated
  • 100g watercress
  • 100g baby chard leaves
  • 100g speck, thinly sliced (about 10 slices)
  • For the dressing
  • 45ml olive oil
  • 3 tbsp orange blossom water
  • 1 tbsp good quality balsamic vinegar
  • 1 tbsp maple syrup
  • Sea salt and freshly ground black pepper, a pinch of each

Bron: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2007/jul/07/recipes.foodanddrink6

Ook te vinden in “Ottolenghi, het kookboek. Pagina 25”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *