HomeHardware Pizza-oven: pellets of gas?

Pizza-oven: pellets of gas?

Posted in : Hardware on by : boudewijn Tags: ,

Ik schrijf dit stukje na een lange COVID-pauze van het bloggen, en het koken. Het leven gaat door en ik begin ook weer mooie dingen te doen.

Dit artikel is naar aanleiding van een vraag op Tweakers, met betrekking tot het gebruik van een pellet-brander of een gasbrander voor een Ooni. Ik heb een Ooni classic , en ook nog eens een mening.

Ik kreeg bij de Ooni een pelletbrander, en heb daarna voor +- 100E een gasbrander besteld met slang. Dit was een exemplaar uit Duitsland omdat Ooni ze niet in Nederland wil verkopen. Je kunt deze met 2 inbusschroefjes zo achterop je Ooni zetten ipv de pelletbrander. Let op, dit geldt voor zover ik weet alleen voor de oudere ovens, niet voor de Karu en dergelijke.

Mijn persoonlijke mening is dat de pelletbrander leuk is, maar erg onhandig. Uiteindelijk heb ik denk ik ~50x pizza gemaakt op gas, en 5x op pellets. Dit zijn schattingen maar de tendens is denk ik wel duidelijk.

Pellets

Nadelen:

 • Zodra je er pellets op doet kakt de temperatuur in, die stijgt na een tijdje (dan kun je dus je pizza bakken) tot de pellets meer opgebrand zijn en dan daalt de temperatuur. Je moet echt die sweetspot zoeken om te bakken. Als je die sweetspot hebt is het prima te doen. Heb je die niet, dan krijg je geen beste pizza’s.
 • Je moet je Ooni een beetje tegen de wind in zetten zodat hij wel trekt maar niet je pellets uitblaast. De schoorsteen moet echt die trek hebben, de kont in een bescheiden windje werkt voor mijn gevoel het beste.
 • Pellets kunnen vochtig worden, ze nemen best wat vocht op.
 • Bij lange sessies zit soms de brander vol en moet je hem legen.

Voordelen:

 • Ziet er leuk/authentiek uit. Tsja dit is wel onderdeel van de show.Vuuuuurrrrrrr.
 • Ik denk dat je hogere temperaturen kunt bereiken dan met gas.
 • Goedkoper dan gas (ik denk het wel maar pellets zijn ook niet gratis)
 • Als ergens op het strand ofzo pizza wil maken hoef je alleen oven en wat pellets mee te slepen. Een gastank is wel meteen groot en zwaar.

Let op, veel mensen denken dat je pellets proeft. Ik ben van mening dat dit niet zo is: Smaak heb je niet van pellets, daarvoor ligt die pizza er veel te kort in (90 seconden max).

Gas

Voordelen:

 • Aanzetten en gaan. Kun je een gasfornuis aansteken? Dan kan dit ook, dankzij het piezo-element.
 • Lekker constant van temperatuur, ook dimbaar. Vaak zet ik de gasbrander vol aan om op te warmen, en zodra de pizza erin gaat op ongeveer 50%. Hierdoor verbrandt de bovenkant minder en heeft je bodem meer tijd om lekker op te warmen.
 • Geen gedoe met je oven uitrichten op de wind.

Nadelen:

 • Gastanks halen/statiegeld etc. Je betaalt zo ~25E aan statiegeld.
 • Ik moest bij mijn ooni de brander los kopen. Was ook weer 100 euro.
 • Minder romantisch

In de praktijk maak ik altijd pizza met vrienden, dan vind ik het wel fijn als ik alleen het bakproces in de gaten houd (en dat vrienden er geen kerstboom van maken). Het fikkie stoken doe ik wel in een van mijn kamado’s. Verschil daar is dat die dingen heel stabiel zijn, en een plaatstalen oventje dat niet is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.