HomeRecepten Zelf maken: 5-kruidenpoeder

Zelf maken: 5-kruidenpoeder

Posted in : Recepten on by : boudewijn Tags:

Tsja 5-kruidenpoeder, wie kent het niet? En wie kan niet vertellen wat erin zit?

Eigenlijk iedereen dus, want het is geen vast omlijnd mengsel…

Je gebruikt het veel in de Chinese keuken en gerechten die daarvandaan naar andere keukens zijn gemigreerd (Babi Pangang, anyone?). Met name met eend en varken is het wat mij betreft een enorm goede combinatie. Vette gerechten en comfort food, ideaal voor de komende lockdown-winter dus.

Nu vind ik de meeste 5-kruidenpoeders die je bij de supermarkt koopt op zijn best ‘niet geweldig’, maar meestal ‘muf’ of soms ‘veel te zoet zonder pit’. Die laatste heb ik bij vrienden gehad en bevatte suiker…

Wat mij betreft moet het een mix van smaken zijn, zonder dat een van de smaken overheerst. De sleutel zit, zoals wel vaker in de keuken, in balans:

  • Zoet
  • Bitter
  • Scherp

Zelf maken daarentegen is veel lekkerder en waarschijnlijk ook een stuk goedkoper, zeker als je de kruiden al in huis hebt. Bij dezen het recept dat ik graag gebruik:

  • 2 delen kaneel
  • 1 deel kruidnagel
  • 2 delen steranijs
  • 2 delen venkelzaad
  • 1 deel zwarte peper
  • 1 deel szichuanpeper (sommige mensen laten deze weg)
  • Soms voeg ik nog een half deel gemberpoeder toe. Soms ook niet 🙂

Ik verwarm de ingredienten altijd even in een wok tot alles wat kleurt en er heel veel aroma vrijkomt, en maal daarna alles met mijn staafmixer. Met een vijzel kan het overigens ook prima, alhoewel steranijs en kaneel wel taaie jongens zijn.

Luchtdicht en donker bewaren en je hebt de komende maanden meer dan genoeg voorraad.

Ik voeg bewust geen zout toe aan de mix, ik breng mijn eten liever ‘maatwerk’ op smaak met zout dan het vantevoren al te doen.

Kleine noot mbt het gebruik van delen:

Voor een recept als deze werken volumes nog best als ‘deel’, als je het deel kaneel met een korreltje zout neemt, of vantevoren maalt. Gezien de leeftijd en kwaliteit van de specerijen ook varieert krijg je door de bank heen genomen binnen dezelfde marge een resultaat. Het is echter niet zoals het hoort, zelfs als je vrij secuur werkt.

Voor serieuze recepten, of als je gewoon netjes wil werken, neem je natuurlijk gewichten in plaats van volumes. Ik doe dat zelf meestal, en breek dan de kaneel in stukjes om zo te kunnen werken. Of je neemt de hele kaneelstok en past de rest op dat gewicht aan ;).