HomeRecepten Ottolenghi: Salade van geroosterde asperges, courgettes en manouri

Ottolenghi: Salade van geroosterde asperges, courgettes en manouri

Posted in : Recepten on by : boudewijn Tags: , , , ,

(ik weet dat de foto niet 100% scherp is, sorry!)

Gisteren heb ik twee salades gemaakt, https://www.gatheringofkoks.nl/2020/06/02/ottolenghi-perziken-en-speck-met-oranjebloesemdressing/ en de salade uit deze post.

Recept:

  1. Het maken van de basilicumolie en het voorbereiden van de groenten kost aardig wat tijd. Begin met de tomaten. Verhit de oven tot 170°C. Vermeng de tomaten met 3 eetlepels olijfolie en wat zout en peper. Verdeel ze op een met bakpapier beklede bakplaat met de velkant naar onder. Zet ze circa 50 minuten in de oven tot ze halfgedroogd zijn. U kunt ze naar eigen smaak iets korter of iets langer in de oven laten. Ze zijn altijd heerlijk. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
  2. Breek het houtige deel van de asperges af en blancheer de asperges 4 minuten in ruim kokend water. Giet ze af en spoel ze koud onder de koude kraan. Laat ze goed uitlekken, doe ze in een schaal en meng er 2 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak door.
  3. Snijd de courgettes over de lengte in flinterdunne plakken op een mandoline of met een dunschiller. Meng er 1 eetlepel olijfolie en zout en peper door.
  4. Laat een geribbelde grillpan op hoog vuur een paar minuten goed heet worden. Gril de asperges en de plakken courgette. Keer ze na circa 1 minuut. Er moeten mooie grillstrepen op komen. Haal de groenten uit de pan en laat ze koud worden.
  5. Verhit de overgebleven 3 eetlepels olijfolie in een pan. Bak de manouri 3 minuten aan elke kant tot hij goudbruin is. Leg de plakken op keukenpapier om uit te lekken. Of gril de kaas in de hete grillpan 2 minuten aan elke kant.

Ingredienten

Ingrediënten

Voor de basilicumolie:

Bron:

https://koken.vtm.be/recept/salade-van-geroosterde-asperges-courgettes-en-manouri

Mijn uitvoering:

Nu heb ik wat vals gespeeld:

  • Ik heb de basilicumolie in een sifon gemaakt. Goede olijfolie erin, ik heb een fles van Valderrama gebruikt. Basilicum erbij, 2 patronen lachgas erop en een tijd laten staan. Door het lachgas verloopt de infusie sneller
  • Bij gebrek aan manouri hebben we goede geitenkaas gebruikt
  • Het grillwerk is allemaal op de kamado gedaan, die stond toch al aan

Ontzettend lekkere salade, mooi in balans. Een pijnboompitje zou er niet in misstaan, of juist een contrasterende smaak… sinaasappelzest?

Leave a Reply

Your email address will not be published.